Rondneuzend tussen de voedings/kookboeken in een goed gesorteerde boekhandel viel het me op dat raw food weer uit het huidige trendbeeld is verdwenen. Dat betreur ik: raw food is een voedingswijze die zowel culinair gezien als wat theoretische onderbouwing betreft een vaste plek in ons bewustzijn en ons leven verdient. 
Ik realiseerde me dat in de 60 jaar dat ik nu leef van alle soorten voeding die ik heb gegeten raw food als absolute koploper de beste bijdrage aan mijn gezondheid heeft geleverd. Ik heb me nooit zó gezond, helder en energiek gevoeld als in de tijd dat ik (bijna) helemaal rauw at (ruim 2 1/2 jaar). Geen andere periode/voedingswijze in mijn leven is hiermee zelfs maar enigszins te vergelijken. Dat is nogal een realisatie! Ieder mens is uiteraard anders, en dat is heel belangrijk om te beseffen, maar feit is dat veel mensen die met gezond verstand rauw gaan eten soortgelijke, uitzonderlijk positieve resultaten ervaren.  

In mijn geval ging het om (o.a.) levenslange problemen met mijn darmen en een te trage schildklier. Die problemen verdwenen al snel toen ik op rauw voedsel overstapte. Binnen een jaar had ik, voorzichtig en onder begeleiding van mijn huisarts (!), mijn schildkliermedicijn volledig afgebouwd. Pas ruim een jaar nadat ik weer een ‘gekookte omnivoor’ werd (door mijn toenmalige werk als kok en horecamanager) begonnen de klachten weer en moest ik weer aan de euthyrox. Mijn werk was ondertussen zo stressvol en ik was de hele dag bezig met voornamelijk gekookt eten dat het me sindsdien (zo’n 11 jaar later) niet meer is gelukt om helemaal terug te gaan naar rauw. Wel al snel naar een combinatie van vegan en rauw vegan, waarbij het enorm per periode wisselde hoeveel of weinig ik rauw at. 

Terug naar nu: sinds 1 1/2 jaar werk ik weer voor mezelf en heb ik weer meer ruimte. Ook omdat mijn bedrijf helemaal op vegan eten is gericht en ik het nu kan inrichten zoals ik zelf wil. Ondertussen is er sinds 1 jaar chronische colitis vastgesteld en zowel mijn natuurkundig therapeut als een leefstijlarts raadden mij af om tijdelijk rauwe groene bladgroenten te eten. Een hard gelag voor mij met een (moes)tuin vol gekweekte en wilde bladgroenten. Mede dankzij hun hulp zijn de klachten verminderd en ben ik weer meer en meer rauw aan het eten. Tot mijn grote geluk: het verlangen naar de vitaliteit van al dat mooie, pure, levende voedsel zit namelijk heel, heel diep. 

Ik drink nu weer groene smoothies en sapjes, maak zelf weer cashewyoghurt (recept in mijn nieuwe Basisboek Wilde Bladgroenten), ben erg lekkere gekiemde boekweit-zadencrackers aan het ontwikkelen en maak de heerlijkste paprika-cashewwraps en spreads. Kortom: ik ben weer lekker bezig op het rauwe vlak en mijn darmen zijn erg tevreden. Gert Jan, mijn partner, vindt het ook weer zo lekker dat hij grotendeels mee eet.

Mijn Handboek Plantaardige en Rauwe Voeding vol raw food recepten is een heel waardevolle gids als je meer wilt weten over rauw voedsel (en ook over plantaardige voeding in het algemeen, niet alleen rauw). Het geeft een theoretische onderbouwing en helpt je heel praktisch op weg met lekkere recepten en bereidingswijzen om verantwoord rauw te gaan eten. Heb je fysieke klachten, zoals diabetes, een prikkelbare darm, colitis of andere spijsverteringsklachten, ga dan op zoek naar een alternatief therapeut of een leefstijlarts die op z’n minst open staat voor rauw voedsel. Dat laatste is erg belangrijk, de meeste weerstand bestaat bij mensen die zich er niet of nauwelijks in hebben verdiept. Een goede therapeut of leefstijlarts kan je begeleiden bij ernstige klachten.  Leefstijlarts Maarten Klatte adviseert zijn patiënten om mijn Handboek Plantaardige en Rauwe Voeding te lezen, zodat je je op een gedegen én praktische manier in vitaliserende, plantaardige voeding kunt verdiepen (of je nu veel of gedeeltelijk rauw wilt eten). En mocht je in de omgeving van Deventer wonen: ik ben ook erg blij met natuurgeneeskundig therapeut Lianne van Schaik van Vitabalans. Zij adviseerde mij een darmonderzoek aan te vragen (waaruit colitis bleek), en begeleidt me op een holistische manier. Met resultaat!

Maarten Klatte: www.moeiteloosgezond.nl

Lianne van Schaik: www.vitabalans.nl 

Lees hier waarom Maarten mijn boek aan zijn patiënten adviseert.

Raw food recepten op deze site:

Raw food appelgebak met abrikozen, oranjebloesemwater en bloemen

Gevulde peer met knolselderij, kraailook en bloemenconfetti

Komkommersla met yoghurtdressing en berenklauwzaad

Salade van kliskiemen, kraailook, Roomse kervel en véél paardenbloemen